A II. világháború nagy csatái

(Great Battles of WWII) 
Leírás:
részletek a lap alján...
 
   


1. ÉVAD   (szinkronos)   -   LETÖLTÉS
1. epizód: Guadalcanal

Guadalcanal - Az októberi offenzíva 1942 augusztus hetedikén az amerikai 1. tengerészgyalogos hadosztály partra szállt Guadalcanal szigetén. Ez volt a II. világháború első amerikai offenzívája, amelyet a csendes-óceáni hadszíntéren indítottak. Nyár végétől a szemben álló erők felváltva értek el kisebb-nagyobb sikereket, miközben addig soha nem látott mértékű harcok folytak a szárazföldön, a tengeren és a levegőben. Hat jelentősebb tengeri ütközet, megszámlálhatatlan légi csata és a mindennapos gyalogsági harcok után, fél évvel később Guadalcanal amerikai kézre került. A japán hadvezetőség tisztán látta: "Guadalcanal visszafoglalásának sikere vagy kudarca az az útelágazás, melynél vagy ők, vagy mi indulunk a győzelem felé." A japánok októberben elkeseredett offenzívát indítottak, ahol elit hadosztályaik és hadihajóik megmérkőztek az amerikaiakkal. Akaraterő és technika, elszántság és bosszúvágy csapott össze egymással a második guadalcanali csatában.
2. epizód: Tarawa

Tarawa volt az a csendes-óceáni atoll, melyért az amerikai tengerészgyalogság megvívta első kétéltű csatáját. A támadás előtt bombázók dobták le gyilkos terhüket, a csatahajók napokig puhították a sziget védelmét. Mire füstölgő rommá lőtték a szigetet, kezdetét vette a partraszállás. Az elhamarkodottan indított offenzíva véres tanulsággal járt, melyből később okultak az amerikai csapatok: a légi fölény nem jelent magától értetődően győzelmet.
3. epizód - Peleliu

1944 szeptembere. MacArthur tábornok a japán diadalmenet órájában ígéretet tett: visszatér a Fülöp-szigetekre. Ám ehhez légi támaszpontra van szüksége, így vetett szemet a Karolina-szigetcsoport egyik japán támaszpontjára: a Palau-szigetekre és Peleliura. A támadók még nem is sejtették, hogy a csendes-óceáni háború egyik legvéresebb csatája vár rájuk, ahol tíz amerikai tengerészgyalogosból négyet elveszítenek, az elkeseredetten védekező japánok pedig szinte az utolsó emberig a csatamezőn maradnak.
4. epizód - Iwo Jima

Iwo Jima, japánul Kénsziget a Japán Császárság előszobája a csendes-óceáni háborúban. Az amaerikaiak tudták, hogy ha nem foglalják el a szigetet, korlátozzák bombázóik hatótávolságát, és nem lesz biztosnágos légi kikötőjük. A japán stratégák is tisztában voltak a sziget fontosságával, így szigeterődöt építettek ki, ahol csapdába csalták a támadókat. Véres és kegyetlen csata bontakozott ki.
5. epizód - Okinawa

1945 elején elesett Iwo Jima, és már csak Okinavan szigeterődje állt Amerika és a Japán Birodalom törzsterülete között. Mikor az amerikai tengerészgyalogság 1945 április elsején partra szállt, csúnya áprilisi tréfa fogadta őket: egyáltalán nem ütköztek ellenállásba. A második napon már úgy hitték, hamar a kezükre kerül az egész sziget. Csakhogy százezres Japán hadsereg várta őket a megfelelő védelmi állásokban, a kamikazék pedig már készültek a támadó hadiflotta elpusztítására.