GY akran   I smételt   K érdések    (GYIK)(Mielőtt elkezded olvasni ezt az oldalt, nyomj egy F5-öt,
mert ha bővül a kérdések és válaszok köre, csak F5-el fog megjelenni a változás.)

A mintaképek kattintással kinagyíthatóak!
 
1.) Milyen lejátszóprogramot célszerű használni?
 
Viszonylag jó számítógépes lejátszóprogramok: VLC MediaPlayer, KMPlayer

Asztali lejátszón nem minden videó játszható le (főleg a régebbi lejátszókon) A világon egyre jobban terjed az x264-es kódolás, melyet a régi asztalik egy része nem tud kezelni. A letöltött videó nevében az ilyen kódolás esetén mindig szerepel az x264 rész. Ha a lejátszód nem ismeri fel, ajánlatos egy konvertáló programot beszerezni, ilyen lehet pl. a
- Freemake Video Converter
- Wondershare Video Converter Ultimate
- Format Factory

 
2.) Lassú az ingyenes sebesség, miért?
 
A legtöbb tár ingyenesen nagyon kis sebességet ad, ezen változatni általában nem lehet, csak prémium előfizetéssel. Az ingyenes sebesség különösen lassú lehet csúcsidőben, mikor a sávot elsősorban a prémium előfizetőknek tartja fenn a tárhelyszolgáltató.

 
3.) Lassú a prémium sebesség, miért?
 
Ennek több oka is lehet, de a leggyakrabban 2 ok szokott állni mögötte: Az egyik, hogy csúcsidőben a szerverek terheltebbek a szokásosnál, a másik az hogy böngészővel való letöltés esetén egyes tárhelyek lassabb sebességet adnak, mint letöltésvezérlővel.

Megoldás:
- Böngészővel való letöltés helyett, telepíts egy letöltésvezérlőt a gépedre. Ilyen letöltésvezérlő például az Internet Download Manager (IDM) vagy Free Download Manager (FDM), de számos más letöltésvezérlő jó lehet erre a célra. Az FDM teljesen ingyenes, az IDM 30 napig használható ingyenesen (crackelt verzióval persze korlátlan ideig). A példánkban a mintaképek az IDM-el készültek. A letöltésvezérlő lényege, hogy a fájlokat úgy tölti le, hogy egyrészt ha megszakad a letöltés, a megszakadás pontjától folytatja, másrészt a nagyobb sebességet úgy éri el, hogy a videót felosztja egyenlő darabokra (4-16 db) és minden egyes fájldarabka letöltéséhez külön kapcsolatot létesít tárhely szerverével. Íly módon könnyen megsokszorozódhat sebesség. (természetesen nem lesz magasabb, mint a saját neted sebessége) Ehhez IDM-ben be kell állitani a kapcsolatok számát minél magasabbra, a példában a maximális szám: 16. (A legtöbb letöltésvezérlőben van hasonló lehetőség)

Sebesség példa rapidról böngészővel:


Sebesség példa rapidról IDM-en keresztül:


- Csúcsidőben a sebesség jobb kihasználása érdekében 1 db videó helyett tölts többet. Elképzelhető hogy este, mikor sokan töltenek, prémiummal is lassabb a sebesség, ilyenkor a sávodat jobban ki tudod használni, ha több videót teszel be a letöltésvezérlőbe.

1 fájl sebessége csúcsidőben:


Több fájl együttes sebessége csúcsidőben (ha összeadjuk a sebességeket látható, hogy mennyivel jobb az sávkihasználtság, mint 1 db esetén):Mint ahogy az eredeti kérdésben is szerepelt, ezek a megoldások csak prémium letöltés esetén segítenek, az ingyenesre nem vonatkoznak.

 
4.) Letöltéssel kapcsolatos kérdések a cheten. Kérdezhetek ott?
 
Az ingyenes letöltést technikai okok miatt az oldal feltöltői, adminja nem tud tesztelni, (Mivel prémium fiókunk van, az abból való kilépés után, egyáltalán nem enged nekünk letöltést indítani.) Ingyenes letöltéssel kapcsolatos tapasztalaitokat természetesen egymás között megbeszélhetitek a cheten, de mi ebben érdemben nem tudunk hozzászólni.
Prémium letöltéssel kapcsolatos tesztet tudunk vállalni, illetve az ezzel kapcsolatos aktuális tapasztalatunkat bármikor meg tudjuk osztani veletek.

 
5.) Megszakad a letöltés, miért?
 
Két okból szakadhat meg: vagy a szolgáltatód hibájából netszakadás történt, vagy a tárhelyszolgáltatóval (rapid, upstore stb) szakadt meg a kapcsolat. Ingyenes letöltés esetén nincs más megoldás, mint a letöltést újra kezdeni, amikor a tárhely újra engedi. Prémium előfizetéssel javasolt egy letöltésvezérlő telepítése, az képes a megszakadásokat kezelni, illetve a letöltést folytatni a megszakadás pontjából.

 
6.) Megszakad a letöltés, nem enged újat tölteni, miért?
 
Ez elvileg csak ingyenes letöltés esetén fordulhat elő. A tárhelyek a megszakadt letöltést is úgy kezelik legtöbbször, mintha a videót teljesen letöltötted volna, azaz ki kell várni a szokásos időkorlátot.

 
7.) Kevesebb fájlt enged letölteni, mint tegnap, miért?
 
Ez elvileg csak ingyenes letöltés esetén fordulhat elő. Hogy miért ezt csak a tárhely tudná megmondani pontosan. Lehet kevés épp az ingyenes letöltésre rendelkező sáv, lehet hogy változtattak napi korláton vagy a tár úgy érzékeli elhasználtad a napi fájl db korlátot (megszakadt letöltés is beszámít a napi max letölthető fájlok számába).

 
8.) Törölt a tár egy videót, lesz-e újratöltés?
 
A feltöltők fiókjában a tárhelyek jelzik a törölt részeket. A törlés tényét a rapidgator néhány esetben csak akkor jelzi a feltöltők felé, mikor megpróbálod letölteni az adott részt, de a rapid nem találja meg a szerverein. Ilyenkor a letöltés előtt még ott látod a részt (a mappában van, és a megjelenik a DOWNLOAD gomb is), de a downloadra kattintáskor hibát ir ki (Session error, session not found, file not found stb). Ha azonnal újra próbálnád letölteni, ekkor már a rész eltünt a mappából is, vagy FILE NOT FOUND üzenetet kapsz a DOWNLOAD gombra kattintva. Ekkor NEM kell azonnal jelezni a törlés tényét a chaten, mert a feltöltők látják, hogy törlődött a rész. A törölt részek a rendelkezésre álló szabadidő függvényében előbb-utóbb újra felkerülnek, általában 24 óra múlva. Ha már eltelt a törlés óta 24 óra és nem került fel a rész, akkor érdemes csak a chaten lehet jelezni.

Ha azonnal jelzed, attól még nem kerül fel korábban! Naponta általában egyszer, néha kétszer foglalkozunk az addig törölt részek újratöltésével, ha eljön ez az idő fel fog újra kerülni. Tehát mégegyszer: LÁTJUK mely részek tünnek el a fiókból, ha mégis átsiklunk egy-egy rész törlése felett (tehát az észrevételed pillanatától számítva 24 óra múlva sincs újratöltve), csak akkor szólj. :) Vannak sorozatok, melyek az oldal nem állandó kínálatában szerepelnek, (például Barátok közt, Valóvilág stb.), ezek részeinek letölthetőségére általában max. 1 hét garancia van, ha ez az idő eltelt, nincs belőlük újratöltés és a régebbi részeket sem áll módunkban feltölteni hely- és időhiányában. A nem állandó kínálatba tartozó sorozatoknál, egy új rész feltöltésekor mindig jelezzük a garantált letölthetőség idejét pirossal kiírva. HD videók minden esetben a nem állandó kínálat részei, ezen videók letölthetőségre 2 hét garancia van.

 
9.) Mikor lesz a következő rész feltöltve?
 
Eredeti nyelvű sorozat esetén: Ezek sugárzási időpontját magad is könnyen le tudod ellenőrizni a sorozathoz tartozó tvrage és imdb linkeken keresztül. A legtöbbjük magyar idő szerint éjjel kerül sugárzásra,ezek általában másnap a reggeli órákban felkerülnek az oldalra. Viszonylag jó külföldi tv-műsor még a

http://www.pogdesign.co.uk/cat/

ez azonban nem mindig pontos. A TVRAGE és IMDB linkeket sorozatspecifikusan mindig kiírjuk az adott sorozat oldalára is, és akkor is mikor egy új részt posztolunk a főoldalon.

Szinkronos sorozat esetén: Sajnos előre nem tudjuk előre megmondani, hogy mikor kerül fel. Az hogy a TV leadta már, még nem garancia arra, hogy gyorsan felkerül, sőt arra sem hogy felkerül-e egyáltalán. Mihelyt sikerül megszereznünk a részt, feltesszük.

 
10.) Mikor lesz egy új sorozat feltöltve szinkronnal?
 
Sajnos előre nem tudjuk megmondani, hogy felkerül-e egyáltalán. Az hogy a TV leadta már, még nem garancia arra, hogy valaki fel is veszi, ezért ezt előre nem lehet megmondani. Ha valaki felveszi, akkor két eset lehetséges:
1) Ha a sorozat már szerepel oldalunkon eredeti nyelven, akkor szinkronnal is fel fog kerülni.
2) Ha a sorozat egyáltalán nem szerepel az oldalunkon, akkor mérlegelés után döntjük el, hogy felkerüljön-e. A kínálatba olyan sorozatot, mely eddig nem szerepelt az oldalon eredeti nyelven, csak alapos megfontolás után töltünk fel. Hogy felkerül-e, az függ a szabadidőnktől, és alapvetően a tárakon rendelkezésre álló szabad helytől. Ha szűkös a hely, akkor nem lesz feltöltve vagy maximum a "nem állandó sorozatkínálatba" fog kerülni (azaz max 1 hétig tölthetőek le a részek) Amikkel alapban nem foglalkozunk, azok a szappanoperák.

 
11.) Mikor lesz egy új sorozat feltöltve eredeti nyelven?
 
Ez fogas kérdés. Azok a sorozatok, melyeket nagyobb reklám, felhajtás, várakozás előz meg, nagyobb valószínűséggel kerülnek a kínálatba. Ha nagyon vársz egy új angol nyelvű sorozatot, és az a premier napját követően nem kerül fel 1 héten belül, akkor valószínűleg nem is fog. Ebben az esetben sincs minden veszve, próbáld megnézni más oldalakon is, hátha töltik a részeket. Pl:

tvshows-hdtv.org
www.rlsbb.com
divxcentral.com


 
12.) Nincs kereső az oldalon, hogyan keressek egy sorozat nevére?
 
Kereső tényleg nincs, viszont minden böngészővel lehet keresni a CTRL-F segítségével. A Főoldalon állva megnyomod a CTRL-F billentyűkombinációt, majd beütöd a keresendő sorozat nevét, vagy sorozat töredéknevet (kis- és nagybetűre nem érzékeóny a kereső, viszont az ékezetesekre igen). Találat esetén böngészőtől függően valamilyen kiemelő színnel jelezve (sárga vagy piros) rááll az első találatra. A következő találatra léptetéshez használd az ENTER-t.


Tipp: Új részek posztolásakor a vízszintes keskeny sorozatfejlécre kattintva, azonnal elnavigálhatunk az adott sorozat lapjához.

A példában a Crisis sorozat fejlécére nyomva betöltődik a Crisis sorozat lapja (évadlinkekkel, leirásokkal, képekkel)
 
13.) Új évada van a sorozatnak, a főoldalon látom az új részeket kiirva, de a hozzátartozó sorozatlapon nincs az évad sehol. Miért?
 
A böngésző a saját gépeden tárolt régebbi változatot jeleníti meg az adott sorozat lapjából, ezért az új évad mappák linkje nem látszik, nyomj egy F5-öt a sorozat oldal frissítéséhez, és az évadmappa (valamint az esetleges új információk) megjelennek. Hasonló frissítési gondok lehetnek akkor is, ha például egy évad törlésre kerül helyhiány miatt. Ha gépeden lévő tárolt lap változatot jeleníti meg a böngésződ, abban még szerepel a régi évadmappa, F5-el való frissítés után már azonnal látható, hogy gyakorlatilag törölve lett az évad.

 
14.) Eredeti nyelvű teljes évadmappa eltünt. Miért?
 
Ha az adott évadból elkészült a teljes szinkronos változat, az eredeti nyelvűt helyfelszabadítás céljából töröljük. Sajnos nem áll rendelkezésünkre korlátlan tárhely, ezért ezeket a törléseket nem kerülhetjük ki. Amennyiben mégis szeretnéd az eredeti nyelvű évadot, úgy próbálkozz meg a következő angol nyelvű bloggal, ahol a bal oldalon lévő menüben számos eredeti nyelvű sorozatot találsz az elejétől feltöltve. A blog címe:

tvshows-hdtv.org


 
15.) Eredeti nyelvű évadmappából eltünedeznek az AVI-k, és nem lettek újratöltve 24 óra múlva sem. Miért?
 
Ez abban az esetben történik, ha a konkrét évad-epizódból van x264-es kódolású (mp4)-es rész is. Régebben mikor még korlátlan tárhely állt rendelkezésre, egy angol nyelvű epizódból kétféle kódolásút töltöttünk fel: egy XVID (AVI) és egy x264 (mp4) fájlt. Mióta véges a tárhely, helyfelszabadítás céljából az XVID(AVI) verziókat időnként töröljük, illetve ha a tár maga törli, azokat már nem töltjük vissza. Az x264-es kódolásúakat ha a tár törli, természetesen 24 óra múlva pótoljuk.

 
16.) Mikor lesz felirat?
 
Feliratokkal alapjában véve nem foglalkozunk. Jó pár évvel ezelőtt, az akkori feltöltésekhez felkerült néhány feliratcsomag, de már több éve nem foglalkozunk ezzel, minekután kiváló feliratos oldalak léteznek, így felesleges is lenne ide a feltöltésük. Hogy mikor készül el egy konkrét felirat, ezzel kapcsolatban a feliratos oldalakon érdeklődjetek. Segítségképp, mi annyit teszünk, hogy az adott sorozat oldalára és a friss részek posztolásakor is, kibiggyesztünk egy SRT gombocskát, melyre kattintva a FELIRATOK.INFO oldalra juttok, méghozzá oly módon, hogy a feliratok azonnal szűrve vannak az adott sorozatra. Természetesen ezen kívül sok jó feliratos oldal létezik, mi csak egy alternativát ajánlunk fel a kínálatból.

 
17.) Jelszót kér kicsomagoláskor, mi a jelszó?
 
SEHOL NINCS JELSZÓ. Ha mégis kér tőled a kicsomagoló, annak több oka lehet, vagy helytelenül telepitett WINRAR, (WINZIP stb), vagy a fájl nem a teljes méretében töltődött le, azaz megszakadt a letöltés, egyes kicsomagoló programok ettől megzavarodva tévesen jelszót kérnek. Ellenőrizd le a gépedre letöltött fájt méretét és a tárhelyen lévő fájl méretét, ha nem egyezik töltsd le újra.

 
18.) Ingyenes letöltés menete, hogyan kell?
 
Rapid tárról: Válaszd a SLOW SPEED DOWNLOAD gombot:

Ki kell várni a visszaszámlálást: (30-45 másodperc)

A sárgával jelzett helyre, be kell ütni a képen látható szöveget (előfordulhat hogy puzzle kirakós a feladat) Ha nem tudjuk elolvasni a szöveget, a kék színű nyíllal lehet új kódot kérni. Arra vigyázzunk, hogy a szöveg beütésének van egy határideje, ha az letelik, a szerver egy elhasznált letöltésként fogja regisztrálni a kísérletet, azaz ennyivel kevesebbet tölthetünk le aznap. A szöveg beütése után a narancssárga "SEND" gombra kell nyomni.

Végül a CLICK HERE TO DOWNLOAD-ra nyomva indul el a letöltés:

UPSTORE-ról:Válaszd a zöld SLOW SPEED DOWNLOAD gombot:

Ki kell várni a visszaszámlálást: (30-45 másodperc)

A sárgával jelzett helyre, be kell ütni a képen látható szöveget (előfordulhat hogy puzzle kirakós a feladat) Ha nem tudjuk elolvasni a szöveget, a kék színű nyíllal lehet új kódot kérni. Arra vigyázzunk, hogy a szöveg beütésének van egy határideje, ha az letelik, a szerver egy elhasznált letöltésként fogja regisztrálni a kísérletet, azaz ennyivel kevesebbet tölthetünk le aznap. A szöveg beütése után a zöld "GET DOWNLOAD LINK" gombra kell nyomni.

Végül a "Download File" szövegre nyomva indul el a letöltés:

 
19.) Rapidgator kép/link nem jelenik meg. Miért?
 
Ennek az oka az, hogy az "Adblock" bővítmény megfogja. E hiba (kellemetlenség) könnyen orvosolható pár mozdulattal, teendő lépésenként:
 
20.) Évadmappa alatt NEM epizód sorrendben vannak a részek, hogy lehet őket sorba rakni?
 
Rapidos évadmappák alatti részek, alapban a feltöltés sorrendjében vannak, felül helyezkednek el a frissebb feltöltések. Ez kb így néz ki (azaz epizódszám szerint általában össze-vissza):

Ha évad, epizódszám szerinti sorrendben szeretnéd őket látni, akkor csak annyi a teendőd, hogy a fejlécen a NAME szóra kattintasz, és fájlnév szerinti sorrendbe kerülnek. Ha következetes a videók epizódszámozása, akkor ez gyakorlatilag az évad-epizód sorrend is lesz egyben. Íme a rendezés utáni eredmény: 
21.) ....
 
További gyakori kérdések-válaszok bármikor kerülhetnek fel az oldalra... Ne feledd, ha változik a GYIK, az néhány böngészőnél csak F5 gomb megnyomása után frissül.